HOME  |  OVER ONS  |  CONTACT  |  OFFERTE AANVRAGEN  |  NIEUWSBRIEF  |  SITEMAP  |  LINKS  | 
 
 
Hoeveel bedraagt uw gouden handdruk?

Laat ons het voor u uitzoeken en u weet waar u aan toe bent!

Nu direct
uw gouden handdruk berekenen
 
 

Oprotpremie

Het gebeurt heel vaak dat een werkgever en een werknemer na een aantal jaren op elkaar uitgekeken zijn. Daarvoor kunnen tal van redenen zijn. De werknemer kan niet (meer) overweg met zijn directe chef. Of zijn productiviteit loopt sterk terug. In elk geval: de werkgever zou graag van de werknemer af willen.

De werkgever kan de werknemer ontslaan. Dat kan op twee manieren:
• via de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI);
• via de kantonrechter.

Als de kantonrechter akkoord gaat met het ontslag, kan hij de werknemer een vergoeding toekennen. Die vergoeding staat onder verschillende namen bekend: ontslagvergoeding, gouden handdruk of gewoon oprotpremie.
Het CWI beslist niet over zo''n vergoeding, maar als de werknemer geen ‘oprotpremie'' krijgt, kan hij de kantonrechter vragen of die hem alsnog een vergoeding wil toekennen.

De werkgever zal van tevoren een inschatting maken van zijn kansen als hij zo''n procedure begint. Het CWI of de kantonrechter hoeft de werkgever niet automatisch gelijk te geven. Het ontslag kan worden geweigerd. Of de arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden wegens ‘verstoorde arbeidsverhoudingen'', maar de kantonrechter kent een torenhoge oprotpremie toe. Hoe langer de werknemer in dienst is, hoe hoger de ontslagvergoeding die hij krijgt. Bovendien betekent een ontslagprocedure altijd rompslomp en heel vaak ook slechte publiciteit. Dat geldt natuurlijk al helemaal als de werknemer een hoge positie in het bedrijf heeft.

Het gebeurt dan ook nogal eens dat de werkgever probeert buiten de rechter om met de werknemer tot overeenstemming te komen. Hij probeert te bereiken dat de werknemer vrijwillig vertrekt. Doet hij dat, dan krijgt hij een hoge oprotpremie mee. In dit geval is de term oprotpremie wel heel terecht.

Als de werknemer hierop ingaat, heeft hij wel veel geld tot zijn beschikking. Hij kan die geldsom het beste onderbrengen bij een verzekeraar of in een eigen stamrecht-BV, die het geld in porties aan hem uitkeert. Wat dat betreft, geldt voor hem hetzelfde als voor iemand die onvrijwillig ontslagen is en via de kantonrechter een gouden handdruk meegekregen heeft.
Maar verder verkeert hij in een heel onvoordelige positie:
• Hij heeft geen recht op WW, want hij is, in juridische termen, ‘verwijtbaar werkloos''.
• Hij zal dus zo snel mogelijk een andere baan moeten vinden. Maar dat zal waarschijnlijk niet meevallen. Mensen die makkelijk elders aan de slag kunnen, zijn meestal snel vertrokken bij een arbeidsconflict.

De werknemer kan dan ook beter niet ingaan op een dergelijk voorstel, tenzij hij toch al van plan was voor zichzelf te beginnen. In dat geval is zijn oprotpremie, ondergebracht in een eigen stamrecht-BV, een mooi startkapitaal voor een eigen onderneming.